Disney

Robert McCabe, een van de professoren van Hugh Wilmar aan de opleiding Wildlife Management, vertelt, dat Disney een natuurfotograaf en -cineast zoekt. Dit is een kolfje naar de hand van Wilmar. Hij grijpt die kans met beide handen aan. McCabe brengt Hugh Wilmar in contact met Tom McHugh. McHugh leidt de “Wildlife Photography” afdeling van Disney.Op basis van zijn Spaarnestad portfolio wordt Hugo Wilmar in 1954 aangenomen. Samen met zijn vriendin Mary Pierce vertrekt hij naar Burbank, Californië.

“(…) Zelden of nooit heb ik zo’n wonderlijke mengelmoes van allerhande bijzonder interessante talenten en persoonlijkheden bij elkaar gezien als tijdens het twaalfuurtje in het studio cafetaria. Geduldig wachtend in de lange rij staat Peter Lorre (…), een cameraman, Walt Disney (Himself) en Kirk Douglas, sound expert voor Donald Duck (de man die ’t gesnater nabootst) (…)”

Werken bij Disney

Hugo Wilmar fotografeert een jonge beer in Yellowstone National Park

Disney verwelkomt de avonturier met open armen. Hugo voelt zich bij de Disneyfamilie als een vis in het water. Hij geniet van het leven, zijn collega’s en bovenal de vrijheid bij het werken in, – en met – de natuur. Hij merkt op dat ook veel van de Disney natuurfilms geënsceneerd zijn. Hugo’s ervaringen met het beïnvloeden van de werkelijkheid in zijn reportages komen hem hierbij goed van pas.

In de eerste maanden in dienst van Disney fotografeert Hugo voornamelijk kleinere producties, waaronder beren in Yellowstone National Park en vechtende bizons in Nevada voor het boek “The Vanishing Prairie”. De fraaie beelden van Hugo blijven niet onopgemerkt – Walt Disney roemt Hugo in de proloog van het boek.

In een verborgen studio in Murray, Salt Lake City onderzoekt Hugo de mogelijkheden om een fotoverhaal in boekvorm te maken van de productie van de True Life Fantasy Film Perri. Perri gaat over een jonge eekhoorn, de de wereld en de bijbehorende gevaren ontdekt.

Huwelijk Mary en Hugo

Op 18 november 1954 trouwen Hugo en Mary. Erwin Verity is een van de producers van de True Life Adventure bioscoopfilms. Hij organiseert een receptie voor het echtpaar:

“And so I was married (finally) on November 18th in St. Finbar’s Church, Burbank, California. It was a beautiful day – about 90 degrees with the sun shining brilliantly. After the ceremony we had a luncheon at the Smoke Pit, located right across from Warner Bros. Studio and in the evening a party (with wedding cake and champagne) given by Erwin Verity, the production manager of the True-Life Series. It was all very wonderful, and considering that it took place miles from home and with no old friends nearby it was none-the-less very marvelous. (…)”

Huwelijk Mary en Hugh
Contact sheet van het huwelijk van Hugo en Mary op 18 november 1954
Contact sheet van het huwelijk van Hugo en Mary op 18 november 1954

White Wilderness

Hugo Wilmar filmt een IJsbeer met welpjes

Kort daarna vertrekt het echtpaar naar Coral Harbour, Southampton Island, vlak onder de poolcirkel. Hier werken ze aan de True-Life Adventure film “White Wilderness”. In- en om het huis verzorgt het echtpaar de hoofdpersonen van de film: een poolvos, een zeehond en een ijsberenfamilie. Bij het filmen van de twee spelende ijsbeer welpen op een ijsschots wordt Hugo aangevallen door moeder ijsbeer. De Eskimo-gids redt Hugo’s leven, en schiet de beer op enkele meters van Hugo. Hugo en Mary nemen de zorg voor de twee welpen op zich. Om het gewenste Disney elan te bereiken rollen de welpen, een handje geholpen, van een steile besneeuwde berg. Het voorkomen dat de ijsberen de gedomesticeerde zeehond te pakken krijgen is een grotere uitdaging.

Als Mary in verwachting is van hun eerste kind, is Hugo bang, dat opnieuw een einde komt aan zijn verworven vrijheid in de natuur. In de herfst van 1955 keert het koppel terug naar Amerika, waar hun dochter Diana geboren wordt.

Hugh Wilmar aan het werk vanaf de omheinde studio in Brazilie, van waaruit de film "Jungle Cat" gedraaid werd

Jungle Cat

Tot Hugo’s opluchting blijkt deze angst ongegrond. Samen met hun pas geboren dochter trekken Hugo en Mary kort daarop de jungle van Zuid-Amerika in om de beruchte zwarte panter te filmen voor de film “Jungle Cat”. In de bloemrijke correspondentie met de Disneyproducenten in Hollywood bespreekt Hugo de uitdagingen bij het maken van de natuurfilms in detail – vanaf het zwart verven van een jaguar kitten voor de scenes over de zwarte panter tot het uitgroeien van de verf in de vacht van het dier. Vanuit de houten omheinde studio worden de dieren uit de film in de natuurlijke leefomgeving geïntroduceerd en in beeld gebracht.

“(…) The dyed jaguar kitten has faded so rapidly within the last 2 weeks (although the hair on my hands is still black) that he has become completely unusable and as a matter of fact looks terrible. (…)”

 

Een vroegtijdig einde

Vlak voor de kerstdagen van 1957, op de terugweg naar huis voor de geboorte van zijn zoon botst een trein tegen de auto waar Hugo in zit. Op 21 december 1957 overlijdt Hugo Wilmar aan zijn verwondingen in de buurt van de oude Inca-stad Machu Picchu in Peru.

~ Caught in flight like a game bird ~

Hugo Alexander Wilmar ligt begraven tussen de pijnbomen op een glooiende heuvel, uitkijkende over de Walt Disney Studio’s in Burbank, Californië.

Disney Foto’s

Tijdlijn

Beren fotograferen
Hugo Wilmar fotografeert een jonge beer in Yellowstone National Park

Hugh Wilmar's eerste opdracht in dienst van Disney stuurt hem naar Yellowstone National Park. In de vroege zomer van 1954 fotografeert hij de jonge beren voor de publicatie van de "True Life Adventure" filmserie.

Perri
Perri

Hugh Wilmar onderzoekt de mogelijkheid om een verhalend fotoboek te maken van de True Life Fantasy film Perri in Murray, Salt Lake City, Utah.

Huwelijk Mary en Hugh
Huwelijk Mary en Hugh

Op 18 november 1954 trouwen Hugo Wilmar en Mary Eddy in Hollywood, Californië. De huwelijksreceptie wordt door Disney aangeboden.

Productie White Wilderness
Hugo Wilmar voert een zeehond voor zijn Arriflex 16mm camera tijdens de productie White Wilderness

Hugo Wilmar en zijn vrouw Mary werken vanaf december 1954 tot en met de herfst van 1955 aan de productie van Disney's True Life Adventure film "White Wilderness". Ze verblijven in Coral Bay, Southampton Island, Canada.

Diana Wilmar
Mary en Hugo Wilmar met hun dochter Diana

Op 19 september 1955 wordt Diana, de dochter van Hugo Wilmar en Mary geboren. Niet lang daarna vertrekt het gezin naar Panama. Vanuit hier worden de voorbereidingen van de Disney Film "Jungle Cat" getroffen.

Jungle Cat
Jungle Cat

Vanaf september 1956 tot aan zijn dood in december 1957 werken Hugo en Mary aan de Disney True Life Adventure Series feature film "Jungle Cat". Dit doen ze vanuit een ommuurde studio in de jungle van Brazilië

Treinongeluk
Caught in flight like a game bird

Hugo Wilmar komt op 34 jarige leeftijd tijdens een treinongeluk in Peru om het leven. Het treinongeluk vindt plaats op 19 december, Hugo Wilmar overlijdt op de ochtend van 21 december 1957. Hij was op weg terug naar huis voor Kerst en de geboorte van zijn zoon, Mark Wilmar.

< University of Wisconsin     Tijdlijn >