Spaarnestad

In dienst van Uitgeverij De Spaarnestad keert Hugo als fotojournalist terug naar Nederlands-Indië. Als externe verslaggever (Civil Officer) maakt hij zich met de Mariniers op voor de grootschalige landing op 21 juli 1947. Deze operatie markeert het begin van de eerste Politionele Acties.

Drukkerij en uitgeverij De Spaarnestad was de uitgever van verschillende populaire bladen. In de tijd, dat Hugo Wilmar voor Spaarnestad werkte, werden zijn foto’s gepubliceerd in de Katholieke Illustratie, Libelle, Beatrijs, Margriet en Panorama.

Soekarno

In datzelfde jaar geeft hij zich uit als Amerikaans journalist. In Jakarta, het hol van de leeuw, maakt hij een fotoreportage van Soekarno, de leider van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijders. Spaarnestad publiceert de reportage, als anoniem aangekochte Amerikaanse reportage, in de Nederlandse bladen. Ondanks deze veiligheidsmaatregel om de identiteit van Hugo te beschermen, wordt de grond in Indonesië hem te heet onder de voeten. Halsoverkop verlaat Hugo de regio met bestemming Suriname.

(…) ik heb het jaar 1947 – een glasharde Marinier waardig – vrij zonderling en origineel beëindigd. Incognito en met behulp van Amerikaanse. “Slang” heb ik 2 weken lang de gehele republiek belazerd; (…) Ik heb Soekarno geïnterviewd en gefotografeerd (…)

Avonturier en reizende reporter

Vanaf juni 1948 reist Hugo in dienst van De Spaarnestad door de Caraïben, het Midden-Oosten en Afrika. Gaandeweg ontwikkelt Hugo zich steeds meer in het naar zijn hand zetten van de werkelijkheid. De avonturier maakt stoere beeldverhalen van, voor velen in Nederland, vrijwel onbekende gebieden. Het levert schitterend en technisch perfect beeldmateriaal op.

Hugo Wilmar fotografeert Keizer Haile Selassi van Ethiopie. Foto gemaakt door Wolf Kielich
Hugo Wilmar fotografeert Keizer Haile Selassi van Ethiopie. Foto gemaakt door Wolf Kielich

Haile Selassi

De fotoreportages van Hugo worden door een miljoenenpubliek bekeken. De bloemrijke avonturen in donker Afrika bevatten schitterende beelden van opgravingen in de koningsvallei in Egypte, portretten van inheemse stammen en de wilde dieren in het Krugerpark in Zuid-Afrika. Op een volgende reis door Noord-Afrika brengt Hugo onder meer keizer Haile Selassi van Ethiopië op iconische wijze in beeld.

Televisie

Uitgeverij De Spaarnestad besluit begin jaren ’50 de reportages, die Hugo zo graag maakt, uit te besteden. De televisie maakt zijn opmars, en de inkomsten van De Spaarnestad lopen terug. Hugo Wilmar vraagt zijn werkgever, of hij de oorlog in Indochina mag verslaan. De situatie is echter te gevaarlijk, en zijn verzoek wordt afgewezen. Het beperkt Hugo’s werkterrein tot Europa. Hugo heeft er zo langzamerhand ook wel genoeg van om voortdurend uit een koffer te leven. Na een laatste reportage van de tonijnvangst in Portugal beëindigt Hugo in het najaar van 1951 het dienstverband met De Spaarnestad.

Hugo Wilmar zegt in 1953 Nederland definitief vaarwel en emigreert naar Amerika.

Foto’s Spaarnestad 1947 – 1951

Tijdlijn

Aan de slag voor Spaarnestad
Fotogreportage van Hugo Wilmar in Oost-Java, begin juli 1947 in dienst van Spaarnestad

Nadat Hugo in mei is afgezwaaid als marinier, gaat hij als "Civil Officer" aan de slag voor Uitgeverij De Spaarnestad. Hij gaat begin juli terug naar indonesie.

Eerste Politionele Acties
Eerste Politionele Acties

Op 21 juli 1947 beginnen de Eerste Politionele Acties. Hugo Wilmar legt de landing van de Mariniersbrigade in Passir Poetih vast. Hij is als (onafhankelijk) journalist in dienst van Uitgeverij De Spaarnestad.

In de Republiek
Heel bijzonder (èn eervol) is ook dat het Rijksmuseum voor de tentoonstelling Revolusi in 2022 een foto van Huug Wilmar heeft gebruikt voor de officiële tentoonstellingsposter.

In December 1947 geeft Hugo Wilmar zich uit als Amerikaans journalist, en reist naar Yogjakarta, het hart van de Indonesische vrijheidsbeweging. Daar fotografeert hij Soekarno en de Indonesische vrijheidsstrijders

Caribisch gebied
Twee jongetjes in de schoolbanken

Na zijn verterk uit Indonesië gaat Hugo Wilmar per vrachtboot naar het Caribisch gebied. Hier maakt hij reportages van de nederlandse Antillen, Surniame, Cuba, Haïti, Jamaica en Venezuela.

Olifanten in het Krugerpark
Een kudde olifanten in het Krugerpark

In de periode december 1948 tot en met mei 1949 reist Hugo Wilmar door Zuid-Afrika ne Belgisch Congo. Hier maakt hij spectaculaire beelden van de wilde dieren in het Krugerpark.

Belgisch Congo
Met de pygmeeën op olifantenjacht

In mei 1949 trekt Hugo Wilmar door Congo. Hij trekt vijf dagen met een Pygmeeën-stam op. Ze willen in het oerwoud op olifanten jagen. Dagenlang loopt hij wadend door mangrove bossen, vechtend met lianen om een olifantenspoor te volgen. Uiteindelijk weten ze een aap te bemachtingen.

Haile Selassi
Hugo Wilmar fotografeert Keizer Haile Selassi van Ethiopie. Foto gemaakt door Wolf Kielich

Omstreeks maart 1950 fotografeert fotografeert Hugo WilmarKeizer Haile Selassi van Ethiopie. Foto gemaakt door Wolf Kielich

Tonijnvangst
Tonijnvangst in Portugal, 1951

In het voorjaar van 1951 reist Hugo Wilmar met jounalist Kemming drie maanden door Spanje en Portugal. Het zal zijn laatste reis in dienst van Uitgeverij De Spaarnestad zijn. Hugo maakt een indrukwekkende fotoserie op kleuren grootbeeld negatief van de tonijnvangst.

< Nederlands Indië     University of Wisconsin >