Tijdlijn

De tijdlijn van Hugo Wilmar. Vanaf zijn geboorte in 1923 tot aan zijn vroegtijdig overlijden in 1957.

Tijdlijn Hugo Wilmar

1923
Geboren!
Hugo Wilmar wordt op 25 mei 1923 in Amersfoort geboren. Hij is de tweede zoon uit een gezien van vier.
1939
Fotowedstrijd
Drie vogels op een dak

Hugo Wilmar wint een amateur-natuurfotowedstrijd. Op de foto zijn een raaf, een kraai en een roek te zien. Wat de jury niet weet, is dat Hugo de dieren heeft opgezet. Deze foto markeert voor zover bekend het begin van Hugo Wilmar’s carrière als fotograaf.

1942
Rijnlands Lyceum Wassenaar
Rijnlands Lyceum Wassenaar

Hugo Wilmar speelt in het schooltoneelstuk  van het Rijnlands Lyceum Wassenaar. Het stuk heet “De Gewonde Leeuw”. (foto: © Polygoon, Haarlem)

1943
Atlantikwall
De Savornin Lohmanlaan, afbraak van huizen tussen de Evert Wijtemaweg en de Sportlaan

In 1943 maakt Hugo Wilmar foto’s van de afbraak van huizen voor de aanleg van de Atlantikwall. Deze foto toont

Razzia

Eind 1943 wordt Hugo Wilmar opgepakt tijdens een Razzia. Hij doet alsof hij geestelijk gehandicapped is. De Duitse artsen onderzoeken hem twee maanden lang in de Ursulaklinek in Wassenaar. De Diagnose luidt dat Hugo inderdaad geestelijk niet in orde is, maar verder ongevaarlijk

1944
Vertrek uit bezet gebied
Vertrek uit bezet gebied

Na de Razzia van 1943 wordt Hugo Wilmar vrijgelaten uit de Psychiatrische Ursulakliniek. In februari 1944 begint zijn ontsnapping uit bezet gebied. Hugo Wilmar wil zich als Oorlogsvrijwilliger en Engelandvaarder in Londen Melden.

Vertrek uit Den Haag

In februari 1944 vertrekt Hugo Wilmar samen met Bob Hummelding uit Den Haag. Jan Woldijk helpt hen op weg richting Parijs. Hugo Wilmar wil zich in Londen aanmelden als Oorlogsvrijwilliger.

Lente in Parijs

Hugo Wilmar bereikt op 5 april 1944 Parijs. Het eerste deel van de tocht heeft hij grotendeels te voet afgelegd. Na een korte adempauze besluit hij op 22 april 1944 door te reizen richting de Pyreneën. Zonder geldig vervoersbewijs en met een valse “Ausweis” stapt hij op de trein richting Bordeaux

Morlaàs

Met behulp van de Communistische Marquis in Morlaàs, Frankrijk, trekt Hugo via Pic du Midi en Cirque de Gavarnie de Pyreneën over. De tocht duurt 4 dagen. Hugo is diep onder de indruk van de schitterende natuur.

Miranda del Ebro

Als Hugo op 20 mei 1944 Jaca in Spanje bereikt wordt zijn groep opgepakt en naar interneringskamp Miranda del Ebro gestuurd. Hier zit hij van 24 mei tot en met 15 juni vast. Met bemiddeling van het Nederlandse Consulaat in Madrid wordt Hugo vrijgelaten.

Gibraltar

Vanuit Gibraltar vertrekt Hugo Wilmar naar Oran in Algerije. De eerste periode bivakkeert hij bij de Amerikaanse troepen. Later wordt hij naar een Brits krijgsgevangenenkamp overgeplaatst in de woestijn rond Algiers.

Naar Londen

Op 14 oktober 1944 kan Hugo Wilmar aanmosteren aan boord van MS Eastern Prime, die hem in konvooi meet ruim 30 schepen naar Glasgow brengt. MS De Volendam en MS Van Oldenbarneveld maken ook deel uit van het convooi.

Patriotic School

Van 20 tot 30 november wordt Hugo Wilmar verhoord in de Patriotic School in Londen. Eerst door de Britse Intelligence Service, daarna door de Nederlandse Politiebuitendienst.

Oorlogsvrijwilliger

Op 1 december 1944 wordt Hugo Wilmar vrijgelaten door de Britse Inlichtingendienst. Hij meldt zich bij het Nederlandse bureau van de RAF, om zich aan te melden als tailgunner. Omdat hij een bril draagt wordt hij voor alle actieve diest aan het front afgewezen. Uiteindelijk tekent hij bij de Nederlandse Marine Voorlichtingsdienst (MARVO).

USS Wakefield
USS Wakefield

Hugo Wilmar scheept met de eerste 23 oorlogsvrijwilligers in aan boord van de USS Wakefield. Met een Tommy-gun in de handen is hij verantwoordelijk voor de bewaking van Duitse krijgsgevangenen.