FRR Jongenskamp

In 2019 ondekten we een originele 16mm film van het FRR Jongenskamp uit augustus 1953. De film is door Hugo Wilmar is gemaakt en gemonteerd. De originele 16mm film is, in uitstekende staat, in bezit van Jan Woldijk. Via hem weten we veel over het ontstaan van deze 12 minuten lange kleurenfilm.

Wederdienst

Hugo Wilmar heeft de film als wederdienst gemaakt voor de hulp die Jan Woldijk hem tijdens de oorlog gegeven heeft. De verzetsman Jan Woldijk uit Wassenaar heeft Hugo Wilmar en Bob Hummeling in 1944 op weg geholpen uit bezet gebied.

Filmstills

Jan Woldijk

Tijdens de oorlog gaf Jan Woldijk illegale kranten uit. De onderlinge verzetsmensen hadden afgesproken om voor elkaars gezinnen te zorgen, in het geval dat een van hen wat zou overkomen. Jan Woldijk heeft zijn woord gehouden. Na de oorlog is hij gaan werken bij de stichting ’40 – ’45. In die hoedanigheid is hij vanaf 1949 jongenskampen gaan organiseren voor de kinderen van gesneuvelde verzetshelden. Het Frits Rudolf Ruysfonds betaalde de kosten van het kamp.

Het FRR jongenskamp

In 1951 stelde het Nederlandsch Lyceum het landgoed Remmerstein te Rhenen beschikbaar voor de kampen. Hier kregen de kinderen een zorgeloze vakantie in de bosrijke omgeving.

De Film

Om het thuisfront een indruk te geven van wat de kinderen tijdens hun vakantie deden, wilde Jan Woldijk een film maken. Hiervoor benaderde hij Hugo Wilmar. Hugo twijfelde niet. In samenspraak met Wilmar heeft Jan Woldijk een speciaal programma in elkaar gezet. Zo ontstond het script voor de film. Naast de film heeft Hugo Wilmar ook foto’s gemaakt. Deze zijn, met uitzondering van een enkele publicatie, nog niet boven water.

Hugo wilmar heeft de film gemaakt met Kodachrome 16mm film, en een Bell & Howell 70-DL camera. De film is nooit eerder officieel vertoond. Wel hebben de deelnemers van het kamp een 8mm kopie van de stomme film gekregen.

Overige films van Hugo Wilmar:

Perri - A Disney true life fantasy

Perri

Een van de eerste opdrachten van Hugo Wilmar in Dienst bij de Walt Disney Company…
Lees meer …