Diapositief van Haile Selassie

Kleuren diapositief van Haile Selassie, de keizer van Ethiopië, gemaakt door Hugo Wilmar in Addis Ababa in 1950.

Deze kleurenfoto ontdekten we in 2021 in de boedel van Mary Wilmar. Het diapositief van Haile Selassie maakt deel uit van een 50-tal grootbeeld kleurendia’s. Een bijzondere en kleurrijke vonst! Op de foto’s staat Haile Selassie, de keizer van Ethiopië, gemaakt door Hugo Wilmar. De keizer van Ethiopië poseert voor een muur van Bougainvillea in de paleistuin te Addis Ababa.

In de periode 1949 tot 1950 trok Hugo Wilmar door Egypte en Ethiopië met Spaarnestad journalist Wolf Kielich. De reportages in woord en beeld werden in de Nederlandse bladen gepubliceerd. Wolf Kielich, zelf ook fotograaf, maakte gedurende de reis ook foto’s van Hugo Wilmar. Deze “behind the scenes” geven inzicht in de werkwijze.

het Kodak Ektachrome doosje, waar de kleurendia’s in gevonden werden, is ook zeer interssant. We weten dankzij deze vonsten meer over het materiaal waarmee Hugo Wilmar werkte. De belichte grootbeeld films werden naar Uitgeverij “de Spaarnestad” gestuurd, waar ze ontwikkeld werden.

Hoe dit doosje dia’s weer in het bezit van Hugo Wilmar zijn gekomen is niet bekend.

Diapositief van Haile Selassie, de keizer van Ethiopië, gemaakt door Hugo Wilmar in 1950
Kleuren diapositief van Haile Selassie, de keizer van Ethiopië, gemaakt door Hugo Wilmar in 1950

Compositie in kleur

Haile Selassie met z'n hondje in de paleistuinen in Addis Ababa.
Een foto uit dezelfde serie, gescand van een zwart-wit afdruk .

De compositie is duidelijk gekozen vanwege het kleurcontrast tussen de bloessem en het uniform van Haile Selassie. Dat bij het maken van deze foto bewust gebruik gemaakt is van dit kleurcontrast is best bijzonder. Je zou dit zwart-wit film niet zo snel doen. Daar is het contrast tussen donker en licht belangrijker.

Er zijn een groot aantal foto’s van het bezoek van Wilmar en Kielich aan Haile Selassie bewaard gebleven. De meeste van deze foto’s zijn terug te vinden bij het Spaarnestad Archief. In het familiearchief bevinden zich ook een aantal foto’s van Hugo Wilmar, die Haile Selassie fotografeert. Deze foto’s zijn door Wolf Kilich gemaakt.

Kleurenfilm en zwart-wit afdrukken

Alle tot nu toe bekende foto’s uit deze serie zijn zwart-wit foto’s. De foto hiernaast komt uit dezelfde serie. Van deze foto is echter alleen de zwart-wit afdruk bewaard gebleven. Het is mogelijk, dat de in de archieven opgeslagen foto’s allemaal zwart-wit afdrukken zijn van de originele diapositieve opnames.

Het was echter wel bekend dat Wilmar vaker met kleurenfilm werkte. Voor zover we na hebben kunnen gaan zijn meeste originele diapositieven verdwenen. Alleen van zijn reis naar Spanje en Portugal zijn enkele kleurendia’s bewaard gebleven. Deze kleurendia’s zijn in bezit van Louis Zweers. Van alle overige kleurenfoto’s zijn alleen de zwart-wit afdrukken bekend. Tot nu toe!

De foto rechts is gemaakt door Wolf Kielich. Hugo Wilmar zit in Jaquet op de grond,terwijl hij Keizer Haile Selassie fotografeert. Op de achterkant van de foto staat:

Hugh Wilmar, taking pictures of the Emperor of Ethiopia, Haile Selassie, “The Lion of Juda” in his palace gardens in Addes Ababa, in 1950. Compulsory outfit: Tails. Compulsory Position: Low (The Emperor was a very small man)

De dia’s worden binnenkort gedigitaliseerd. Daarna worden ze op dezesite gepubliceerd. Dit digitaliseren kost veel tijd, inspanning en geld. We hebben uw bijdrage daarvoor hard nodig. Overweeg daaromom vriend te worden van Stichting Hugo Wilmar.

Hugo Wilmar fotografeert Haile Selassi. De foto is gemaakt door reisgenoot en journalist Wolf Kielich
Hugo Wilmar fotografeert Haile Selassi. De foto is gemaakt door reisgenoot en journalist Wolf Kielich

Overige meesterwerken:

Reddingsactie van de Bever

Stumped

In september 1952 publiceerde Hugo wilmar een artikel in “Outdoor Life Magazine, met als titel…
Lees meer…
Mistig bos in Bear Country, New Foundland

Mistig bos

Deze foto van een mistig bos in Bear Country, Newfoundland Canada is zonder twijfel een…
Lees meer…