Drie vogels

Drie vogels op een dak
Drie vogels, een Raaf, een Kauw en een Bronte Kraai, zitten gebroedelijk bijeen op een dak

Een bijzondere foto van drie vogels, gemaakt door Hugo Wilmar tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Circa 1942 doet Hugo Wilmar mee aan een fotowedstrijd. Hij fotografeert de vogels op het dak van zijn ouderlijk huis. Een Raaf, Kauw en Bonte Kraai, die gebroederlijk bij elkaar zitten.

Het plaatje is bijna tè perfect. Drie verschillende vogels, zo dicht bij elkaar, schijnbaar in overleg kom je in eigenlijk nooit tegen. Hoe heeft Hugo Wilmar deze foto kunnen maken?

Opgezet

Uit de verhalen van de zuster van Hugo, Cecilia Wilmar, blijkt, dat het hier om drie – door Hugo zelf – opgezette vogels gaat. Wilmar heeft de vogels meesterlijk bijeen gezet alsof ze iets te bespreken hebben.

De jury heeft dit niet door, en Hugo Wilmar wint de wedstrijd.

Achtergrondinformatie

Helaas is het negatief van deze foto verloren gegaan. In het familiearchief zit alleen een (nette) afdruk. Ook ontbreekt enige referentie aan de fotowedstrijd en het jaar waarin deze foto gemaakt is. Het exacte verhaal achter deze foto is uitsluitend uit overlevering van Cecilia de Wolf – Wilmar bekend.

Echte vogels of niet?

Uit de verhalen van Jan Woldijk blijkt, dat Hugo Wilmar tijdens de oorlog een vrij eenvoudige camera had. Het zoombereik zal niet zo groot zijn geweest.

Het is vrijwel ondenkbaar, dat je deze drie verschillende vogels zo rustig bij elkaar ziet zitten, zonder dat er iets van voer aanwezig is. Dit is op de foto niet te zien. Het is ook bijna onmogelijk, om onopgemerkt zo dicht bij te komen, zonder de Roek, Kraai en Raaf verstoord te hebben.

Het is daarom aannemelijk, dat het inderdaad om drie opgezette vogels gaat. De poten van de beesten zijn nauwelijks zichtbaar. Bovendien weten we, dat Hugo Wilmar naast fotografie een passie had voor de natuur, voor jagen en stropen. Ook was hij goed in het opzetten van dieren. Het verhaal achter de foto, uit overlevering bewaard gebleven, lijkt daarom plausibel.

Ouderlijk Huis Hugo Wilmar
Het ouderlijk huis van Hugo Wilmar aan de Amalia van Solmsstraat, Den Haag. Foto: © Haags Gemeentearchief

Overige meesterwerken:

Reddingsactie van de Bever

Stumped

In september 1952 publiceerde Hugo wilmar een artikel in “Outdoor Life Magazine, met als titel…
Lees meer …