Generaal Wainwright

Ticker tape parade General Jonathan Wainwright, 13 September 1945
Ticker tape parade General Jonathan Wainwright, 13 September 1945

Hugo Wilmar fotografeert de tickertape parade van Generaal Wainwright. Generaal Wainwright, de held van Bataan wordt groots onthaald in de straten van New York City.

In juni 1945 begint Hugo Wilmar aan zijn opleiding tot oorlogsfotograaf bij het prestigieuze opleidingscentrum van de US Army. Bij het Signal Corps Photographic Center leert hij de kneepjes van het vak.

Als onderdeel van zijn opleiding moet hij met zijn klasgenoten verschillende opdrachten uitvoeren. Een daarvan is het fotograferen van de Ticker tape Parade van Generaal Wainwright op 13 september 1945 in de straten van New York.

De Route

De route van de tickertape parade in New York loopt normaal gesproken over Broadway. Dit wordt ook wel “Manhattan’s Canyon of Heroes” genoemd. Wegens wegwerkzaamheden liep de tickertape parade van Generaal Wainwright anders. Deze foto is waarschijnlijk op 5th Avenue genomen.

Achtergrondinformatie

Het is niet helemaal duidelijk of deze foto door Hugo Wilmar gemaakt is, of dat hij er zelf op staat. De foto komt uit het familiearchief uit de kelder van Mary Eddy. Hugo Wilmar heeft de situatie uitgebreid beschreven in de brief aan zijn ouders. De omgeving van de Tickertape Parade voor Generaal Wainwright komt overeen met de officiële Newsreel films van het evenement. Dit geeft echter geen uitsluitsel over wie de foto precies gemaakt heeft.

Heeft U in de krant gelezen dat de held van Bataan en Corregidor generaal Wainwright uit Japan in de States teruggekeerd is? Die heeft hier net als Eisenhower een geweldige ontvangst gehad.

Als er dergelijke belangrijke gebeurtenissen zijn worden we in koppels uitgestuurd naar de belangrijke punten. Een amerikaan en ik moesten de stoet door New York fotograferen. Deze ging zo langzaam, dat we de hele weg zij het dan ook met versnelde pas naast of vlak voor de open wagen met de 4 sterren hebben gelopen. De burgemeester zat d’r ook in te gapen. Ik was blij toen íe eindelijk in z’n hotel aankwam waar weer een ander koppel stond te wachten, want het was zo’n oorverdovend gejuich de hele weg en al die snippers papier die ze uit de wolkenkrabbers gooiden.

Ik zag kans een van de foto’s achter over te drukken doch moet het maar niet te hard zeggen.

Het Amerikaanse volk is anders wel leuk: overal waren grote borden met “WELCOME HOME SKINNY” (Magere) iets wat we in Holland met iemand die zojuist de hoogste onderscheiding heeft gekregen niet zo gauw zouden doen.

— Citaat Hugo Wilmar uit brief aan zijn ouders d.d. 27 september 1945

Ticker Tape Parade General Wainwright, 12 September 1945
Ticker Tape Parade General Wainwright, 12 September 1945

De recruiten bij het Signal Corps moesten al hun belichte films inleveren. Hugo Wilmar wilde graag enkele van zijn eigen foto’s bewaren. Daarom drukte hij zo af en toe een rolletje achterover. Hierdoor beschikt het familiearchief van Stichting Hugo Wilmar over een aantal unieke beelden, die niet bij andere collecties aanwezig zijn.

Ticker tape parade General Jonathan Wainwright, 13 September 1945
Ticker tape parade General Jonathan Wainwright, 13 September 1945

Overige meesterwerken:

Reddingsactie van de Bever

Stumped

In september 1952 publiceerde Hugo wilmar een artikel in “Outdoor Life Magazine, met als titel…
Lees meer …