Foto’s FRR Jongenskamp

We zijn op zoek naar de originele foto’s van het FRR jongenskamp in Remmerstein Rhenen die Hugo Wilmar in augustus 1953 gemaakt heeft.

De jeugdvriend van Hugo Wilmar, Jan Woldijk, vertelde tijdens een van onze gesprekken, dat Hugo Wilmar in Augustus 1953 een film heeft gemaakt van een FRR Jongenskamp. Dit zomerkamp vond plaats op landgoed Remmerstein te Rhenen. Ook heeft Hugo Wilmar toen foto’s van het kamp genomen.

Wie kan ons helpen met informatie over de  foto’s van het Frits Rudolf Ruys Jongenskamp op Remmerstein Rhenen die Hugo Wilmar in augustus 1953 heeft gemaakt?

FRR Jongenskampen

De FRR Jongenskampen werden van 1949 tot en met 1958 georganiseerd. De kampen waren bedoeld voor jongens, wiens vader in het verzet tijdens de oorlog om waren gekomen. Via het Nederlandsch Lyceum in Den Haag werd het landgoed Remmerstein beschikbaar gesteld om de kampen te huisvesten.

Omslag de onderlinge belofte
Omslag de onderlinge belofte

In het boek “De Onderlinge Belofte – zeventig jaar stichting 1940-1945″, geschreven door Jan Driever wordt de foto gebruikt. De herkomst van deze foto is, volgens de stichting, een kopie uit het jongensblad, dat door de Frits Rudolf Ruys fonds (FRR fonds) werd uitgegeven. Dit fonds is overgegaan in de Stichting ’40-’45.

Aanleiding

Hugo heeft de film en de foto’s gemaakt als wederdienst voor de hulp van Jan Woldijk bij de voorbereidingen van zijn ontsnapping uit bezet gebied tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De Foto

Op de foto is de tuin van het Landgoed Remmerstein (Rhenen) te zien, waarin een groep kinderen, die croquet spelen. Op de voorgrond ligt een groep jongens op het gras naar het spel te kijken. De foto heeft tot aan de sluiting op de Rectorskamer van het Nederlandsch Lyceum gehangen. Daarna is de inventaris en het archief van het Nederlandsch Lyceum overgedragen aan het Haags Gemeentearchief.

Zoekvraag

We zijn op zoek naar de originele foto’s van het FRR jongenskamp in Remmerstein Rhenen waar bovenstaande foto er één van is. Hugo Wilmar heeft  in Augustus 1953 deze gemaakt. Onze speurtocht bij het Haags Gemeentearchief, Spaarnestad, Stichting ’40-’45 en in het familiearchief van Remmerstein heeft tot dusverre niets opgeleverd.

Heeft u informatie over deze foto’s? Of weet u waar we de originele afdrukken of negatieven kunnen inzien? Laat het ons alstublieft weten!