Achter de schermen werken we hard aan het digitaliseren, archiveren en onderzoeken van het familiearchief. Het doel hiervan is het uniek cultuur-historische archief van topfotograaf en filmmaker Hugo Wilmar te borgen en wereldkundig te maken.
Oorsprong
Het familiearchief van Hugo Wilmar bestaat uit alle werken, documenten en correspondentie die direct betrekking heeft op Hugo Wilmar, die bovendien in het bezit zijn (of zijn gekomen) van de erfgenamen van Familie Wilmar.
De herkomst van deze documenten is breed. Een deel is afkomstig uit Amerika. Deze stukken omvatten voornamelijk de foto’s, de portfolio en (zakelijke) correspondentie van Hugo Wilmar.
Ook in Nederland is een deel van het archief teruggevonden. Zo is een omvangrijk aantal brieven, die Hugo Wilmar in de periode 1939 tot aan zijn dood in 1957 bewaard gebleven.
In 2014 heeft Mark Wilmar, de zoon van Hugo Wilmar ongeveer een derde de collectie uit Amerkia naar Nederland gebracht.
Mary Price, de vrouw van Hugo Wilmar, overleed op 13 april 2019. In de kelder van haar huis in Madison, Wisconsin, lag een groot deel van familiearchief opgeslagen. Stapje voor stapje worden de foto’s, documenten en albums gedigitaliseerd. Diana Wilmar en David Fox zijn hier druk mee bezig.
Tot slot hebben contacten met onderzoekers, overige archieven en on- en offline zoektochten tot nieuwe bijzondere vonsten geleid.
Het proces
Het merendeel van de foto’s, die zich in Amerika bevinden zijn ongesorteerd. De staat ervan varieerd tussen goed geconserveerde afdrukken tot kromgetrokken foto’s. Enkele van deze foto’s hebben flinke (water)schade opgelopen. Deze beelden eerst worden gesorteerd. Daarna worden ze stuk voor stuk op hoge resolutie (professioneel) gescand. Als er aantekeningen op de achterzijde van de foto zijn geschreven, wordt ook dat gescand.
Vervolgens worden de foto’s van een uniek nummer voorzien en in zuurvrije hoezen gearchiveerd. Dit unieke nummer komt ook terug in de naam van het digitale bestand. Hierdoor is alles later eenvoudig terug te vinden.
Metadatering
Omdat de foto afdrukken veelal door elkaar heen liggen, gaat er veel tijd en onderzoek zitten in het achterhalen wanneer en waar deze gemaakt zijn. Dat doen we met deskreseach, en visuele referentie met andere foto’s. Zo onderzoeken we foto voor foto. De gevonden informatie wordt aan de metadata van het digitale bestand toegevoegd.
Naast 1000’en foto’s bevat het familiearchief enkele fotoalbums, en honderden documenten. Deze documenten bevatten de brieven die Hugo Wilmar tijdens zijn leven aan zijn ouders schreef. Ook beschiken we over correspondentie tussen Hugo en Mary en de Disney Porducenten in Burbank, Californië. Deze documenten geven een gedetailleerd beeld over de tot standkoming van de True Life Adventure films “White Wilderness” en “Jungle Cat”.
Opslag
Inmiddelsis de grootte van het digitale familiearchief opgelopen tot meer dan 1 terabite. De bestanden zijn “redundant opgeslagen. Dit gebeurt op verschillende plekken. Zowel offline als in de Cloud.
De originele afdrukken en documenten zitten netjes in zuurvrije mapjes opgeborgen. Een deel van het fysieke familiearchief bevind zich in Nederland. Een anderdeel hiervan ligt veilig opgeslagen in Amerika.